Автобиографии на роми, записани 2005-2006 г.

 

Обратно

 

Обичам и мисля за ромската култура, тя е в душата ми...
Горица, р.1958

Родена съм в град Лом през 1958 година. Произхождам от работническо семейство. Баща ми Вилиян Асенов Русинов е бил дългогодишен пристанищен работник (докер), а впоследствие работник в Металснаб – град Лом. Починал от сърдечно заболяване – 1996 година. Майка ми Ганче Каменова Русинова е била работничка в тухлена фабрика и във Вакуумна фабрика, понастоящем пенсионерка – инвалид I група, на легло. Имам брат Асен Вилянов Русинов, завършил е ТХВП в град Лом и електротехника в Монтана, настоящем безработен, семеен, на 44 години. Родена съм в ромската махала в град Лом, което е близо до Стадиона на ул. “Искър” № 1. Отраснала съм и до 28 години съм живяла в махалата. През 1976 година съм завършила средното си образование в Гимназия за преподаване на руски и английски език в град Лом с отличен успех. През 1977 година бях приета в Медицинско училище в град Враца, а през 1979 година се дипломирах като медицинска сестра, детски профил. Същата година започнах работа като медицинска сестра в Хирургично отделение в болницата в град Лом. От 1979 година до 1986 година съм работила в Хирургично отделение в град Лом. Участвала съм активно в културно-просветния живот в махалата, дори бях избрана за общ съветник.
През 1986 година, когато събрах достатъчно средства за да следвам, кандидатствах в Медицинския университет в град Плевен. Бях приета медицина и през 1992 година, на 7 декември се дипломирах като лекар. През същата година се омъжих и две години бях по майчинство. От 1995 година работя като лекар в град лом. Пет години работех на онкологичен кабинет и във Вътрешно отделение на болницата в град Лом, а от 2000 година съм общопрактикуващ лекар. Съпругът ми е лекар – Д-р Филипов, който също работи като общопрактикуващ лекар в град Лом. Имам едно дете – Димитър, на 11 години, учи в Гимназия за чужди езици, паралелка за мениджмънт и култура в град Лом.
Обичам и мисля за ромската култура, тя е в душата ми. Боли ме за голямата беднотия и неграмотност на по-голямата част от ромското общество. Вярвам в Бог, ходя редовно на църква и съветвам всички хора да вярват в Него. Бог е жив и ще помогне на вярващите!