Автобиографии на роми, записани 2005-2006 г.

Обратно

Ние бяхме седем деца, имахме и едни близначета
Ерина, р. 1921 г., Микрево
Казвам се Ерина Станоева Джаверска. Родена съм на 13 април 1921г. в с.Микрево.  Майка ми се казваше Митра Кьосева, баща ми се казваше Станой Джеверски.  Ние бяхме седем деца, имахме и едни близначета. Аз съм учила до 4-то отделение. Живеехме в една стая и тя беше от плет и кал, имахме огнище, което го ползвахме като печка.Като седнехме да ядем, ядехме всички от една паница и тя беше от глина.. На 12 години бегали сме от училище и сме одили аргати да си изкарваме по някой лев и да се изхранваме, и останалите пари си ги чувахме като дойдат празници да се купим някоя дреха или обувки (ние едно време сме немали обувки, а имахме цървули).
На 15-16 години са ме аресовали и почнат да ме глават затоя за оня. И веднъш татко ме откара на нивата да садим жито и минаха едни от там и ме аресали и след една две седмици идат дома уш да купуват кон, а всъщност са дошли на огледд. Мина се няколко време и пак дойдоха и питат наще дали ме дават. Татко ме даваше, а мама не ме даваше, и они си тръгнаха и викат ние пак ще доидим и тогава ще си земеме с нас. И мама ми вика на мене…Тия са много бедни, немат пари, имот немат, каща немат, като идиш там ке прокопа, и аз и викам…Оти тук да не артувам.
Един ден беха пратили по един комшия, че ке дойдат другата седмица. И аз си събрах багажа  и си тръгнах с тях. Като ойдой кащата беше турска. След 1-2 седмици почина свекоро. Живеехме много трудно и мизерно. Мъжа ми се казваше Томан Теонов. Той е роден на 20 февруари 1925г. . Те бяха три деца, имаше брат и две сестри. Моя свекор се женил три пъти.Първата му жена била много болна и починала (не е имал деца от нея). Втората му жена се казвала Елена, тя е гледала на икуни и е била цръкварка. Третата му жена била гръкина  от Гърция, но с нея не  е живял дълго, тя е била много мързелива и си бегала, ошла си пак по Гърция. След много мизерия и труд си направихме голяма къща сега имам трима синове, имам седем внука и три правнуци.
Аз самата вярвам във възмездието, така като знам, че утре ще съмне. Виждала сам такива ще ги нарека “злодей”  извършвали много мърсотия в живото си.  Когато възмездието ги споходи или споходи техните деца и внуци, те стават християни и набожни, пълнят храмове и църкви, отправят молби към Бог да им прости, но за тях е късно. Самата аз съм страдала от такива магии и вярвам в такива магии,  и от рода на магията.
Сега ще ти разкажа една истинска случка с един много добър другар, с който бяхме неразделни през юношеските години. След години той създаде семейство, имаше две големи деца и макар, че живеехме в един град се бяхме забравили. Срещахме се понякога случайно и разменяхме по някой дума за работа, семейство, общи познати. От него разбрах, че съпругата му боледува и, че често се е налагало да лежи по болници и санаториуми. Срещнах я по улиците бледа и отслабнала, не ми беше удобно да се интересувам какво е заболяването и. Веднъж отново срещнах приятеля си на улицата, след като не бях го виждал много време. Стори ми се блед и отслабнал, а бледият му цвят на лицето говореше, че нещо със здравето на този човек не е наред. Говорехме за обикновени неща, когато го попитах, как е със здравето съпругата му, той сподели, че не само тя, но и той се чувствал зле. Предложих му след работа да дойде със съпругата му у нас, тъй като вече бях убеден, че страданията и заболяването на двамата съпрузи е предизвикано от въздействието на черната магия. Вечерта дойдоха у нас и съпругата ми довери на какво се дължат страданията им. Двора и къщата им била пълна с магии и за двамата, като тези за съпругата му били слагани…преди няколко години, а тези за приятеля ми по различно време, от преди няколко месеца. Бяха ходили на много места, бяха им казвали за магиите, но никои не беше им помогнал.
Злосторника се оказа злосторника и когато съпругата ми назова името и между двама възникна разправия. Оказа се, че завистницата няколко години била любовници на съпруга. Това не било тайна нито за съпругата, нито за близките и познати. Имало е случай, когато в отсъствието на съпругата, възлюбената е била водена в жилището. Болната знаеше за тези изпълнения на съпруга си. Връзката за любовниците започнала да става скандална и мъжа решил на сложи край на отношенията им. Отхвърлената и унищожена любовница се озлобила срещу бившия си приятел и решила да умъртви и него.  Магията е била и за двамата еднаква. Те са били правени от едни и същи хора, владеещи черната магия.
Спомням си, че когато изчистихме от магии двора и първият етаж от  къщата им се оказа, че е останала още една, сложена на втория етаж. Там беше гостната им, подредена изискано и с вкус.Когато най-сетне открихме и последната магия в подвързията на една от многото книги в библиотеката им, домакинята изруга омърлушеният си съпруг.  Съпругата го попитала:

    “А бе, драги, ти нали каза, че любовницата  си на втория  етаж не си я водил?”

Той започна да мрънка и да обяснява, че това било само веднъж по време на голяма им любов.
Здравето и на двамата се възстановило скоро след това, вследствие приложеното лечение. Забравиха за болките и разправиите и сега живеят добре, имат вече внуци, а за приятеля ми от младежките години, бе урок за цял живот.
А сега ще ти разкажа друга случка пак за магии.
Една майка научила, че една моя приятелка е излекувала болен, когото тя лично познавала, а и от негови близки научила, че няма да го бъде. Запозната много добре със случая, тя дойде с молба към моята приятелка, да и помогне и на нейния син. Майката през цялото време  плачеше и подсмърчаше, обясняваше къде и в колко болници е лежал синът и въпреки това състоянието му се е влошило. Приятелката ми и каза да го доведе за преглед. Двамата дойдоха на следващия ден.
Синът – млад мъж, ветеринарен лекар, имаше семейство с малко дете…Когато бил четиринадесет годишен, започнал да получава епилептични припадъци, в началото рядко, а после зачестили. Беше слаб и блед, виждах как краката му трепереха, макар, че беше седнал на дивана, защото страхът от евентуален припадък го травматизираше. Притесняваше се, че по време на работа ще получи припадък при животните и това ще бъде фатално за него.
Заболяването му беше проява на магия, която беше сложена преди много години за дядото на младия мъж. Той почина внезапно, връщайки се от полето, когато бил само 26 години в разцвета на силите си, без преди това да е боледувал от нищо. Неговият син – бащата на дошлия за преглед, неколкократно бе лежал в болница в прединфарктно състояние..На две годишното дете на младият доктор, при преглед установил шум на сърцето. Нещата се усложняват и от факта, че майката предизвикала смъртта на дядото, , беше сложена преди години в къщата им, на чието място сега беше построена кооперация. Тя беше нанесла много и различни поражения на няколко поколения от рода на починалия. На сина и майката не казахме нищо за всичко това, защото щеше да им се стори невероятно. Изпратихме ги с уговорката болният да започне да идва на лечение, но съпругата ми не беше сигурна дали ще успее да му помогне, след като магията си стоеше и не беше възможно да бъде отстранена  нейното въздействие.
Болният започна да идва на сеанси всеки ден с определени почивки, като съпругата ми се надяваше по време на лечението да разбере начина, по който да премахне въздействието, причинило заболяването. На болния бяха направени серия биосеанси, но подобрение почти нямаше. Една нощ се яви духа на починалия от магията, дядото на момчето и ни каза това, което трябва да направим, за да спрем действието на магията. Изпълнихме всичко, което ни каза, независимо от многото безсънни нощи и обикаляне из околностите на града, за да открием местата, където някого е имало манастири или параклиси.Здравословното състояние на болния започна да се подобрява. След около два месеца лечението му приключи и изчезнаха не само припадъците, а и страхът от тях. Подобри се и състоянието на бащ6ата на болния, който така и не разбра на какво се дължи това. За облекчението, което бил получил и баща ме, затова, че отново започнал да се събира с приятели  на чашка и се чувствал така, както преди заболяването си, разбрахме от младият доктор.
Около половин година младият мъж не е имал абсолютно никакъв проблем, нито оплаквания. Белият цвят на лицето му беше изчезнал, той се успокоил и започнал да се събира с приятели в компании. И от време на време се обаждал, че е добре.
Една привечер дойде разтревожен и каза, че през деня е почувствал отново признаците и симптомите на състоянието му като преди припадъка. На лицето му се чело уплаха и разочарование на човек, който е прогледнал, радвал се е на белият свят и отново е изгубил зрението си. Нашето притеснение беше не по-малко, защото неговото изцеление струваше на приятелката ми труд, безсънни нощи и напрежение. Оказа се, че влошаването на състоянието на излекуваният се дължи на магия, сложена на местоработата му.  Доктора бил влязъл в конфликт с един от местните големци на селото, който наредил да се заколят здрави животни, карайки го да потвърди, че те са болни и се налага тяхното унищожение.
Открили са били магията на тайно място в бюрото на доктора и след няколко сеанса отново беше излекуван.  – да, но злосторника започна често да го подпитва как е със здравето, сигурен в изпитаният си начин на разправа. В такива именно случай, страдащият не знае как да отговори на въпроса на злосторника…Ако каже, че е зле, ония ще отиде и ще направи нова магия, за да го довърши.Ако каже, че е добре, злосторника ще отиде и ще попита на онзи дето е платил, защо нища не става. Тогава владеещия черната магия маже да разбере, че направеното е махната и да направи друго. – Новата магия не е била закъсняла и след не много дълго време се е появила.
Според прогнозата на моята приятелка , след около една година душата на селския…целеше да се пресели в отвъдното или казано по-просто щеше да му се случи с8мъртно премеждие. Препоръчали на доктора да си смени работата. Той споделил това с родителите си, при което майката надала страшен вой и за всичко упрекнала нас, забравяйки, че сина и беше излекуван благодарение на това, че откликнахме на молбите и сълзите и.
Доктора излезе по-умен от майка си и прецени, че наистина е по-добре да напусне. Намери си по – добра работа и се премести. Майката започна да сипе обиди и клетви по моята приятелка,  а когато се случеше да я срещне обръщаше гръб. От тогава минаха доста години, през които излекуваният никога не ни забрави.Обаждаше се когато има възможност, за да ни каже, че е добре. Забрави за заболяването си и се дразниш единствено на глупостите на майка си. Същото време тя загуби съпруга си, който починал преди да навърши пенсионна възраст  и остана сама да плаща за неблагодарността си.
През младежките години работех с един човек, който познавах сравнително добре и бях останала със добро впечатление от него. От тогава бяха минали доста години, той беше създал семейство имаше и две деца, но го беше сполетяло нещастие.Говореше се, че най-вероятно е болен от рак, защото не му помагаха вече и честите посещения в болницата, където ходеше за кръвопреливане. Той беше едър снажен мъж, но сега едва годен.Жълто-синкавия, нездрав цвят на лицето му говореше, че скоро ще напусне земния свят. На това мнение бяха и неговите близки и позната, защото всяка седмица вече му се налагаше кръвопреливане. Не мога да си спомня кой от починалите му роднини  беше, но помня много добре това, което каза. Освен хемофилия, имал и направени магии въздействието на които довело до критичното състояние на здравето му. Ако нямаме възможност да помогнем в най-лошият случай  да предупредим съпругата му в какво се състои работата, за да се насочи към някого, който може да и помогне. Предупредих я че не разполага с много време и ако иска да му помогне, трябва да направи това, което и казвам. Лечението щеше да ни струва много безсънни нощи,  умора, напрежение и притеснения. Злосторничката – негова роднина негова роднина се беше потрудила така добре, че сложените магии бяха затрили не само него, а и цялото му семейство. Болният започна да се възстановява бързо, кръвопреливанията се разредиха рязко и след три месеца той забрави за болницата. Възстанови се  и започна отново да гледа животни в къщата на село. След няколко месеца е ходил на профилактичен преглед, при който се е оказало, че лигавицата на стомаха, която преди това постоянно кървеше се е възстановила, което учудило лекуващия го лекар. Кървенето от лигавицата на стомаха започваше веднага, след като беше сложена нова магия, затова щом почувстваше и най-леко влошаване на здравето си, болният идваше веднага, за да проверим къде е сложена магията и да я махнем. Това разбира се случи няколко пъти за една година, през която не се наложи кръвопреливане, защото болният се възстановяваше веднага след като отстраним отрицателното влияние. Това им струваше много труд, напрежение, преумора, защото злосторницата ги поставяше все по-трудни задачи с много неизвестни. Ще разкажа само два от случайте за които си спомням.
Магиите бяха направени от ходжа на далечно с… и сложени извън гробището, до оградата в същото село. Злосторницата сигурно е решила да не ги носи по пътищата със себе си, а може и този който ги е правил да и е казал къде и как да бъдат сложени.
Тръгнахме още първата нощ към селото, аз и приятелката ми и те двамата. Този път болният беше се почувствал много зле и бързахме още първата нощ да махнем магиите, защото престояването им само една нощ  в близост до гробището щеше да му причини ново кървене, което после трудно може да се овладее.
Пристигнахме късно през нощта. Много трудно открихме мястото, където бяха сложени магиите, защото беше обрасло с трева, тръни и храсти. Бяха заровени да телената ограда на гробището. Казах на жената на болния да я изведе настрани и ако и стане много зле или изгуби съзнание, да ме извика веднага.
Изнесохме се бързо от там, защо и на болния започна да му прилошава. Излязохме извън селото и след като се отдалечихме на светлината на фенерче, което бяхме взели със себе се започнахме да търсим, прехвърляйки внимателно пръста.
Болният стоеше на страни , защото му стана зле, а аз не биваше да участвам в търсенето, тъй като магиите бяха за него. Открихме едната, ровехме и прехвърляхме пръстта дълго време, но другите две липсваха, ясно, че бяха останали неизкопани , защото по всяка вероятност са били заровени по-дълбоко.
Не бях направила 20-30 крачки, когато усетих, че болният не ме следва. Върнах се обратно и го открих на полянката, превит от болка в стомаха. Подпрях фенерчето на един камък,  и така натъпках торбата, че трябваше да я влача по земята.  Изненадах се когато болният ме посрещна на крака. Болките му бяха изчезнали преди няколко минути. Това бяха сигурен признак, че магиите са извадени.
Намерихме две еднакви магии с написани на ръка арабски букви сгънати по един и същи начин във вид на триъгълник. Различаваха се само по смисъла на написаното и бяха с различно въздействие.
Болният и този път се възстанови бързо и се замина с кръвопреливане.
Вторият от случаите, който ще разкажа, ще помня винаги. Една привечер се обади съпругата на болния  и каза, че  се почувствал отново зле. Този път обаче и самата тя не бела добре. Молеше приятелката ми, обяснявайки по телефона, че главата щяла да и се пръсне от болки, да провери какво става и на какво се дължи това.
Магиите този път бяха две, като с внимание бяха удостоени и двамата съпрузи. Не знам защо, но злосторницата беше направила за първи път магии и против жената.На това се дължаха и болките и в главата. И двамата се чувстваха зле, макар, че магиите още не бяха сложени. Злосторницата имаше намерение да ги сложи в жилището им в града. Обяснихме на жената всичко това, като я предупредихме да чака гостите и да внимава като дойде злосторницата, да не я оставя сама, за да няма възможност да сложи магиите.
Беше късно през нощта, когато съпругата на болния отново се обади. Каза ми, че току що е изпратила  злосторницата  и съпругата и , дошли ненадейно на гости при тях. Оплака се, че болките в главата и са станали непоносими, въпреки изпитите хапчета. Гостенката дошла уж да разглежда някакви мебели у тях, но домакинята вървяла плътно до нея през цялото време. Останала само единствено, когато отишла до тоалетната.
Магиите бяха сложени въпреки предупрежденията на приятелката ми.Болните бяха два, а при телефонният разговор съпругата даваше да се разбере, че ако не отидем  до тях същата нощ, не би могла да доживее до сутринта от болки. Случило се така, че и приятелката ми имала гости същата вечер и нямахме възможност да отидем веднага.
На другия ден съпругата на болния се обади по телефона. Обясни, че е търсила безрезултатно навсякъде в антрето и настоя да отидем, защото не можела да понася вече болките. Няколко секунди след това приятелката и казала да отмести шкафчето за обувки независимо, че вече е било преместено.
Открихме двете магии във вид на триъгълници. Домакинята взе двете магии и бандерона  и започна да се чуди, как е възможно да ги намери, след като тя е местила шкафчето и няколко пъти е чистила зад него. Тя е била много ядосана. Не ми го каза в очите, но за нея беше ясно, че я обвинява в шарлатанство, а и тонът и бил такъв, че аз веднага си тръгнах. През  живота си е понасял много обиди и никога не се унижавал да се оправи.
След като се прибрах  у дома, когато съпругата на болния се обадила зарадвана, че болките  в главата  и изчезнали. Съпругът и се върнал  и след като му обяснила къде се намират магиите, той се сетил, че излизайки бръкнал в сакото на якето си закачено в антрето и взел две пачки пари от там. Когато изваждал парите му се сторило, че нещо изпаднало, след което видял липсващия бандерол на една от пачките банкноти. Очевидно е , че в джоба му са били пуснати двете триъгълничета, когато злосторницата е отивала сама до тоалетната. И така магиите се оказали зад шкафчето за обувки заедно с бандерола от парите, след като домакинята вече е чистила.
След махането на магиите, болният се оправил без  никакво лечение, но с нея беше изчезнал ентусиазма с който му помагахме, за което той нямаше никакво вина. Съпругата му беше разправяла, че заболяването на съпругът и  било изчезнало не в следствие на нейните усилия, а на тези на лекарите. Болният ходеше само на изследвания в болницата.
Скоро след  това приятелката ми се премести в София, а след две години научих, че е била починала. Тя притежаваше и дарбата да лекува изкълчвания, измествания, дископатия и беше помогнала на много страдащи.
Не знам дали това, което беше дала на хората и завидеха, но тези, но тези които се осмеляват да се месят в божиите работи, ще кажа, че възмездието за тях  ще бъде от най-страшните.
Сега ще разкажа една истинска случка за един от моите синове. Той беше войник и се казваше Симо, почна да оди с една туркиня и он ми вика на мене “Нещо не съм добре”. Ошел бил на реката и си бил свалил потнико, и го сложил на един камък.Видела го туркинята и хвана та му взела потнико, и така той се завъртял към нея насила могозби, после ходих на една пантарджика  и ми рече, че му е направена магия и ми рече да и занеса нишан от него и ке развали магията.
Отнесох едно копче и та гледарицата ме излаже, че ще го оправи и нищо не стана.
После ходих един гледарец и он ми вика донеси ми от него и от нея нишан и я отнесох и той счупи яйцето , като го счупи и пусна нишана вътре и нейния нишан се загна да стигне неговият нишан, гонеха се във водата и после се събраха в едно място. И аз му викам “Не се вземайте” и он ми вика на мен “Не бой се” и ми даде некаква вода да напръскам само него.И като напръсках нищо не стана.
После ходих на някаква от Югославия да ме гледа, за сино ми ойдох, и ми хвана ръката и ми каза “Много лошо си патила от сино ти”, взе едно яйце и дума и нещо бае и ми каза да го отнеса яйцето в незнаен гроб и да прележи това яйце там и утре да идеш да го вземеш, и да му даде да апнат от яйцето понеже и она ниска да апне и он ниска да апне от яйцето.
После одих на друга гледарица  и ми каза да ида на кръстопът, да взема песък,  и да ида при них и да го тура под нейното легло да лежи она.И она била отишла при майка и, и она го хвърлила във водата и аз веч немам какво да правя, що ми каза всичко съм свършила, но не става. Хвана и ида при баба Вангя. Дойде ми редо да влеза на вратата и она ми вика:
 – “Ти за синоти ли си дошла, ти ли ке го оправиш сино ти?...Не можеш да го разделиш. Иди при пазача  от вънка и го питай какво страда от неговият син?
И аз му казах мойта история и он ми вика:
 -  И моя син го нема никаков днеска, немама му едни дреи, утре други дреи. Един бригадир видил сино ми с една циганка да продават кошери и спи по мегдано.
И отишал си един ден  у дома и баща му го питал:
 - Къде одиш, бе ти?
 - Ми, по града съм на квартира.
Видел ги един ден един човек и казва ми.

    Видех сино ти да бере прачки, да плете кошери с една циганка.

После минал покрай них и ги видел с тая циганка и двамат с кошери.
Дошел с некаков от Горна Кадийца и ми вика:

    Ида до вас, че много сте тъжни.

И он ми вика:
 -  Аз не го оправ сино ти.
 -  А аз му викам, ако го оправиш и те запомна, като мое чедо.
 И ми вика:
 - Дай ми 500лева и до една седмица, ке го оправа, ке разваля магията.
И аз му викам:
 - Като го оправиш, тогава ке ти дам парите.
И аз като му казах това и той повече не върна.
После одих на Бучино, да ми гледат на захар. Че като ми дойде редо и влязох и ми вика:
 -  Офатан е омагьосан е.
 И она ми вика:
 -  Не може да се оправи, никой не може да ги раздели.
Един ден се бяхме събрали отвънка и мина една циганка, и дойде до мене и ми вика:

    Искаш ле да растурим магията на сино ти?

И, аз и викам:
 - И аз и викам до сега де ли не съм одил и никой не можа да го оправи, да развали магията, та ти ле ке го развалиш?!
И она ми вика:
 - Донеси един бел конец.
Почна да го връзва на девет възела и да дума нещо, и деха с устата и есената страна на стана катоя зема и стана като клава после фана другата страна и стана като змия,  и ми вика и дума:

    Донеси пари и ке развалим магията.

А на мене почна да ми зашамати главата. Аз и викам:
 - Седи тука, аз ке ти донеса пари.
И она ме чака дълго време и си бега, никой не може да развали магията…!!!